La fiscal demana 11 anys de presó per sis mossos acusats de la mort de Benítez


BTV. Actualitzat el 03.10.2014 a les 20:02

131213mossosaurora3R

La Fiscalia de Barcelona considera que la maniobra de reducció de Juan Andrés Benítez al carrer de l’Aurora, l’octubre de 2013, va ser “excessiva i desproporcionada”. Després de la investigació judicial duta a terme durant els darrers mesos, la fiscalia demana 11 anys de presó per a cadascun dels sis agents que hi van intervenir. Els acusa d’un delicte d’homicidi i d’un altre contra la integritat moral.

Al gener, la fiscalia ja va acusar vuit dels mossos implicats en el cas Aurora d’un delicte contra la vida, sense arribar a concretar si es tractava d’un homicidi imprudent o dolós, és a dir, si van actuar amb voluntat de fer mal a la víctima. Després d’aquests nou mesos d’instrucció del cas, en l’escrit de qualificació previ al judici amb jurat, la fiscal acusa sis dels agents d’homicidi eventualment dolós. En concret, l’escrit de qualificació presentat apunta que tot i que no tenien intenció directa de causar-li la mort, van posar la víctima en una situació de risc, sent conscients que podia acabar morint. Per aquest delicte els demana 10 anys de presó, i l’any restant correspon al delicte contra la integritat moral. A més, també demana que indemnitzin conjuntament la germana de la víctima amb 100.000 euros, uns diners dels quals respondria subsidiàriament la Generalitat. Per a dos agents més inicialment implicats en el cas, en demana l’absolució.

L’empresari Juan Andrés Benítez va morir la nit del 5 al 6 d’octubre a l’Hospital Clínic després de ser reduït pels Mossos d’Esquadra al carrer de l’Aurora, al Raval. Les patrulles hi van acudir alertades per la baralla que la víctima havia tingut amb un veí. Segons la fiscal, els agents van efectuar la maniobra de contenció, subjecció i reducció de Juan Andrés Benítez de forma “excessiva i desproporcionada, tant en la durada -que podria haver estat superior a 12 minuts- com en el nombre de mossos interventors -un total de vuit- i la força física exercida sobre la víctima”.

Segons el Ministeri Públic, Benítez va morir a causa de les lesions que li van provocar els mossos, unit a la situació d’estrès derivada de la pròpia contenció, que es va agreujar per la malaltia cardíaca que la víctima patia i el consum de cocaïna en hores prèvies. Si no hagués mort, continua el text, “els metges forenses han establert que les lesions […] haurien tardat 45 dies impeditius a curar-se”. La fiscal, a més, retreu als agents que no van avisar els serveis d’emergències mèdiques fins al darrer moment.

Encobriment d’un delicte

A dos mossos d’esquadra més, els acusa d’obstrucció a la justícia perquè van netejar la taca de sang que va quedar al carrer. En concret, diu que “van agafar una ampolla d’aigua cadascun i van abocar-la sobre el bassal per fer-lo desaparèixer, borrant la taca i obstaculitzant així, de manera intencionada, la investigació”. A més, segons diu, un d’aquests dos agents va pujar a un edifici pròxim i va preguntar a una veïna si havia gravat imatges de la reducció, després de la qual cosa aquesta veïna va esborrar-les davant seu. D’aquesta manera, afegeix la fiscal, també “va obstaculitzar de forma intencionada el bon fi de la investigació”. Per a aquests dos agents, demana un any i mig de presó.

La reacció dels advocats

L’advocat de la família de Juan Andrés Benítez, David Aineto, ha valorat molt positivament el posicionament de la fiscalia. Segons ha dit, coincideixen “amb la qualificació del tipus delictiu i coincidirem amb la pena perquè és la que estableix el codi penal”. El punt en què discrepen, però, és en la malaltia cardíaca, que afirmen que Benítez no tenia.

Per la seva banda, la defensa de quatre dels mossos imputats ja ha avançat que demanaran que siguin absolts. Asseguren que els agents van aplicar els protocols marcats i que la mort de Benítez no va ser una conseqüència directa de l’actuació policial. Pel seu advocat, José María Fuster-Fabra, “el moment decisiu serà el judici i en el moment del judici serà quan demostrarem, n’estic convençut, el nostre plantejament”.

Responde

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s