Interior aixeca la suspensió als 8 mossos que van reduir Benítez


El Periódico | Antonio Baquero | DISSABTE, 14 DE DESEMBRE DEL 2013

Malgrat que la jutge manté la incriminació de tots ells, la Conselleria d’Interior ha decidit actuar pel seu compte i ha aixecat la suspensió de feina i sou de vuit mossos imputats per la mort de Juan Andrés Benítez, el veí del Raval que va morir el 5 d’octubre a la nit després de ser immobilitzat per agents de la policia autonòmica. La mesura va ser anunciada ahir pel departament del conseller Ramon Espadaler i permetrà que els vuit policies tornin a cobrar el seu sou complet, recuperin la seva placa i la seva pistola, i retornin a la feina, encara que en una àrea policial diferent de la de Ciutat Vella.

Actualment hi ha 10 mossos imputats per la jutge Eva Moltó. D’ells, els vuit que van participar en la reducció de Benítez van ser suspesos de feina i sou per Interior. La jutge els acusa d’un presumpte delicte contra la vida i la integritat física i d’un altre contra la integritat moral, així com d’obstrucció a la justícia i de coaccions. També van ser inculpats un agent que va esborrar amb aigua la taca de sang de Benítez que havia quedat a terra i la mossa que va pujar a un pis i davant la qual una veí va esborrar fotos i vídeos que havia gravat del succés. En aquests dos casos, en canvi, no es van aplicar mesures cautelars.

Fonts del departament d’Interior argumenten que l’aixecament de la suspensió de feina i sou (que Interior només va aplicar quan els agents van ser imputats, un mes després de la mort de Benítez) obeeix al fet que «en el curs de la instrucció judicial i de la investigació d’afers interns no ha aparegut cap element que acrediti que aquests mossos van actuar malament i van causar la mort a Benítez, per això no té sentit mantenir un càstig tan dur».

L’element que ha pesat més en la decisió d’Interior de retirar el càstig ha estat la interpretació que fa dels resultats de l’autòpsia definitiva, en què s’atribueix als cops, l’estrès de la immobilització i el consum previ de cocaïna l’activació de l’arítmia que patia Benítez i que li va causar l’aturada cardíaca. La conselleria interpreta no obstant que l’informe forense indica que els cops dels mossos no van causar la mort.

GUARDIOLES / En el comunicat que Interior va emetre per informar de la mesura exposa com un altre motiu per aixecar la sanció «la modificació realitzada en l’informe del Cos Nacional de Policia (CNP)», referint-se a l’error comès en la primera transcripció de la trucada de Benítez a la Guàrdia Urbana. Fonts d’Interior van afegir que segueix sense acreditar-se l’afirmació del CNP que els cops d’un dels mossos van impactar al cap del difunt. Interior també es recolza en les declaracions davant el jutge dels vuit mossos imputats. Fonts del departament consideren que no ha aparegut cap afirmació que indiqui mala praxi.

Amb l’aixecament del càstig, Interior intenta frenar el descontentament que la suspensió de feina i sou va generar entre els mossos. Aquest rebuig es va plasmar en l’aparició de guardioles a les comissaries, amb el lema escrit de Tots som Ciutat Vella, en què els agents feien aportacions per als mossos suspesos.

Font original: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/interior-aixeca-suspensio-als-mossos-que-van-reduir-benitez-2924752

Responde