Manifest Justícia Juan Andrés


Foto: Fotomovimiento

Arran de la mort de Juan Andrés Benítez, en el curs d’una actuació policial dels Mossos d’Esquadra, la nit del 5 d’octubre de 2013 al barri del Raval de Barcelona, tot un seguit d’entitats, veïnals, de l’àmbit LGTB i d’altres compromeses amb l’eradicació de l’abús i la impunitat policial van iniciar una campanya per a denunciar i exigir justícia davant la gravetat d’aquesta injustificable agressió policial i de conductes posteriors d’aquell cos policial, tendents a pressionar el veïnat per a l’eliminació de les gravacions de la seva actuació. Aquesta campanya ve sumant accions tan diverses com ofrenes florals, actes culturals, xerrades –debat, manifestacions, protestes al Ple del Districte, etc.

La defensa dels drets humans i aquesta mateixa exigència de justícia, va motivar que l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH), el 21 d’octubre de 2013 presentés una querella criminal en contra dels agents responsables d’aquells fets i vingui actuant com a acusació popular des del 7 de novembre, aportant proves i intervenint a totes les actuacions judicials. Aquesta associació, al llarg dels darrers anys ha actuat en casos judicials en supòsits de maltractament a dependències policials o en centres penitenciaris, també ha actuat impugnant normes que vulneren els drets civils i les llibertats ciutadanes, com l’Ordenança del Civisme o el Reglament de desenvolupament de la Llei d’Estrangeria.

La preocupació que ens motiva que els cossos policials puguin atemptar contra la integritat física i moral de qualsevol persona fins a arribar a l’extrem d’un resultat de mort, l’estratègia seguida pels Mossos d’Esquadra de desprestigi, discriminació i divulgació de la intimitat de la persona violentada, el menysteniment per al veïnat del barri del Raval, i la resposta de les autoritats policials i polítiques, de minimització dels fets i de rebuig a l’assumpció de qualsevol responsabilitat, sense ni tan sols haver realitzat una mínima investigació, ens porten a exigir que:

  • Es faciliti un debat social sobre el model policial que volem i els límits en les eines i mecanismes que pot emprar la policia en les seves actuacions (ordre públic, repressió).
  • Es realitzi un control polític eficaç de l’actuació policial, per garantir que es protegirà la integritat i indemnitat de la ciutadania, tot respectant-ne la diversitat i la intimitat.
  • S’estableixin mecanismes rigorosos i transparents de rendició de comptes dels agents policials infractors als seus superiors, als estaments polítics i al conjunt de la ciutadania.
  • En els casos en els quals es produeixin extralimitacions, s’investiguin els fets amb profunditat i independència i es depurin les responsabilitats polítiques i criminals amb eficàcia.
  • Els estaments policials i el Departament d’Interior col·laborin amb la justícia i observin un comportament pro actiu en la depuració de responsabilitats.

Primeres signatures col·lectives (grup impulsor):

Familiars i amics de Juan Andrés

Associació Cultural el Raval-El Lokal
Assemblea del Raval
Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC)
Rereguarda en Moviment

Signants

Un comentario en “Manifest Justícia Juan Andrés

  1. Pingback: Campanya Objecció fiscal 2016 | La Negreta

Responde

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s